Lichte stijging werkloosheid in Haarlemmermeer

Datum: 2014-02-19

De stijging van de hoeveelheid ww-uitkeringen in de gemeente en in de hele arbeidsregio Groot Amsterdam (waar Haarlemmermeer deel van uit maakt) is ruim onder het landelijk gemiddelde. 
 
De teller van het aantal uitkeringen ging in december met 1,4 procent omhoog in vergelijking met een maand eerder. In Groot Amsterdam lag dat cijfer met 1,0 procent zelfs nog iets lager. De arbeidsregio steekt daarmee positief af tegen de rest van het land, waar de werkloosheid met 4,5 is toegenomen. 
 
De stijging was overigens exact gelijk aan die van een maand eerder. Ook in november steeg de werkloosheid met 1,4 procent. In oktober was dat nog 2,2 procent. Haarlemmermeer sloot het jaar af met 3.229 inwoners met een ww-uitkering. Eind november waren dat er 3.184. De toename met een jaar eerder is wel fors: ruim zevenhonderd personen, oftewel 29,6 procent. 

Sectoren 

Volgens het UWV heeft de crisis zich het afgelopen jaar verspreid naar meerdere sectoren. Aanvankelijk kwam de toename van het aantal ww-uitkeringen vooral op conto van de bouwsector. In 2013 werden andere bedrijfstakken – met name de zorg, de welzijnssector, de handel en de horeca – ook getroffen door een fikse stijging van het aantal ontslagen. 
 
Haarlemmermeer liep netjes in de pas met de omliggende regio. In Amsterdam ging het aantal ww-uitkeringen met 0,8 procent omhoog. In de regio Zuid-Kennemerland 1,6 procent (Haarlem 0,9). In Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland waren de problemen groter. Daar werden respectievelijk 3,2 en 2,4 procent meer werkloosheidsuitkeringen geregistreerd. 
 
BRON: Haarlems Dagblad