Pijnaker: Van stoofperen tot witlof

Datum: 2021-05-28

Pijnaker: Van stoofperen tot witlof

Al jaren zijn ze lid van de ondernemersvereniging. Ze sloegen bijna geen activiteit over. 39 jaar werken ze samen in hun groentezaak op de Zwanenburgerdijk. Bijna elke dag gaat de wekker om 4.15 uur.

José en Peter Pijnaker namen de groentezaak jaren geleden over van de oom van Peter. Peter: ‘Ik werkte al bij hem in  de zaak toen hij wilde stoppen. In eerste instantie huurden wij de winkel en het huis dat erbij hoorde. De rente op hypotheken was destijds 13% dus het aanbod om eerst te huren was aantrekkelijk voor ons. We waren nog heel erg jong, 21 jaar. We besloten het te doen en namen de zaak over.’

José had een administratieve achtergrond. José: ‘Dat kwam goed van pas in de winkel maar van huis uit had ik ook al kennis van groente en fruit. Mijn vader had een groentewijk in Amsterdam. Ik hielp hem vaak en wist wel wat een granny smith of een struik andijvie was!’

Stoofpeertjes

In eerste instantie gingen Peter en José op vertrouwde voet verder maar al snel besloot het stel zich te specialiseren. ‘Bij supermarkten kunnen mensen natuurlijk ook aardappels, groente en fruit kopen. We wilden onze klanten meer bieden en we besloten wat uit te proberen. Er kwam een koelvitrine in de winkel met rauwkost. Daar kwamen later zelfgemaakte stoofpeertjes, appelmoes en stamppotjes bij. We breidden het steeds verder uit. Verse maaltijden, gehaktballetjes, draadjesvlees, rabarber. We keken wat aanslaat en dat doen we nog steeds.

Vaste, trouwe klantenkring

José houdt zich naast het helpen van klanten in de winkel, bezig met koken, allerhande klusjes en de administratie. Peter rijdt in alle vroegte voor de inkoop naar de Amsterdamse groothandels- markt. De winkel wordt vervolgens netjes aangevuld en om 8.30 uur gaan de deuren open. Peter: ‘Op maandag en donderdag breng ik bestelde maaltijden bij verschil- lende klanten langs. Het zijn voornamelijk wat oudere mensen. Ze kunnen bij ons bepaalde wensen aangeven en na al die jaren weten we ook wat ze lekker vinden. We zijn sowieso ontzettend blij met onze trouwe, vaste klantenkring.

Arbeidsintensief

Door het bereiden van de verse maaltijden is het werk er in de loop der jaren arbeidsintensiever op geworden. ‘We zijn er van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat mee bezig. Gelukkig kunnen we al jaren rekenen op de hulp van onze trouwe parttimers. Marion Roest werkt al 35 jaar bij ons, Yvonne Vervenne ruim 20 jaar.’ De kinderen en kleinkinderen komen regel- matig langs. ‘Iedereen helpt mee, daar mogen we zeker niet over klagen. Met de kleinkinderen doen we tussen de werkzaamheden door vaak een spelletje. Op mijn oppasdag gaan we gezellig even naar de kinderboerderij of de speeltuin. Ook daar kunnen we erg van genieten.’

Appelflappen

Peter en José voelen zich betrokken  bij het dorp. Verenigingen of kerken die een beroep op hen doen worden niet teleurgesteld. ‘Voor het dorp vinden we het belangrijk om iets terug te doen. Zo leveren we de appeltjes voor de appelflappen in Eigen Haard en steunen we verschillende verenigingen en de kerken bij een activiteit.’

Chocoladevla

Wat is de favoriete groente van Peter en José? Om deze vraag moeten zij hartelijk lachen. ‘We zijn makkelijke eters en we houden echt van warm eten. Bloemkool is favoriet maar ook witlof vinden we heerlijk. Of asperges in het seizoen. Fruit eten wij gedurende de dag. Een lekker stukje mango gaat er altijd in. Na het eten zullen we niet snel een mandarijntje pakken. Dan nemen we liever een bakje chocoladevla met slagroom.’

De knip

Het was voor Peter en José vanzelfsprekend om lid te worden van de ondernemersvereniging. ‘We zijn al jaren lid en 

gaan graag naar de activiteiten. Je leert  er andere ondernemers kennen en het is regelmatig gelukt om samen problemen op te lossen. Een goed voorbeeld is de knip op de dijk. Toen die ter hoogte van de Lindelaan geplaatst werd, had dat veel consequenties voor de ondernemers hier

op de dijk. Het doorgaande verkeer stopte en het was erg rustig, echt verschrikkelijk. Er kwam iemand langs en die stelde aan ons voor ergens anders in het dorp te beginnen. Maar dat willen we natuurlijk helemaal niet. We hebben hier altijd een goed bestaan gehad. Mensen weten ons te vinden. Gelukkig heeft het, mede door inspanning van de ondernemersvereni- ging niet lang geduurd en werd de knip verwijderd.’

 

Net gemist

Vorig jaar hoorden Peter en José dat ze door de ondernemersvereniging genomineerd waren voor een ondernemersprijs  bij de Award Night. ‘Klanten kwamen hier enthousiast binnen en wisten haast zeker dat het ons niet kon ontgaan. Heel leuk natuurlijk. De stemmen werden via internet verzameld. De prijs ging helaas aan onze neus voorbij. Waarschijnlijk ook omdat onze, soms wat oudere klantenkring, misschien niet goed uit de voeten kan met internet. Aan de andere kant vinden we  het leuk voor nieuwe, jongere ondernemers als zij op deze manier in het zonnetje worden gezet.’

Wie weet lukt het Pijnaker nog een keer om een prijs in de wacht te slepen want aan stoppen denken ze voorlopig nog niet. ‘We hopen ons bedrijf nog een aantal jaren voort te zetten. We zijn inmiddels 60 en  het zou mooi zijn als we, gezond en wel, nog tot een jaar of 67, 68 door kunnen gaan.’