Haarlemmermeer investeert in groene daken

Datum: 2018-05-16

Inwoners en ondernemers die investeren in een groen dak kunnen hiervoor subsidie krijgen van de gemeente Haarlemmermeer. Een dak bedekt met planten beschermt en isoleert warmte en geluid en houdt water vast. In totaal is 50.000 euro aan subsidiegeld in 2018 beschikbaar. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.


Het college van B en W heeft het subsidiegeld ter beschikking gesteld uit het programmabudget Duurzaam. De gemeenteraad heeft gevraagd om het gebruik van groene daken te stimuleren.

De gemeente wil eigenaren stimuleren om te investeren in groene daken. Deze dragen bij aan klimaatadaptatie, meer biodiversiteit en betere luchtkwaliteit. Bij de subsidieregeling wordt onderscheid gemaakt tussen basis groene daken (met sedum beplanting) en biodiverse groene daken. Dit zijn daken met meer soorten beplanting die beter bijdragen aan de genoemde voordelen. Omdat deze duurder in aanleg zijn, kan voor dit daktype meer subsidie worden aangevraagd.

Groen dak prieel

Groen dak prieel


De gemeente Haarlemmermeer geeft subsidie voor groene daken die water vasthouden, verkoelen en isoleren. Foto: Dakdokters
 

Ander voordeel

Naast dat een groen dak beschermt en warmte en geluid isoleert, verkoelt het ook. Op een warme zomerse dag kan de temperatuur van een zwart dak oplopen tot ruim boven de 50 graden. Een groen dak blijft echter koel, onder andere door het verdampen van vocht.

Informatie subsidie

Om voor de subsidie in aanmerking te komen, zijn er een aantal voorwaarden. Er moet minimaal 15 vierkante meter groen dak worden aangelegd op bijvoorbeeld de woning, een schuurtje of bedrijfspand in Haarlemmermeer. Een aanvraag kan ook samen met buren worden gedaan. Hiervoor hoeven de daken niet aaneengesloten te zijn. Alle voorwaarden en hoe de subsidie kan worden aangevraagd, staan op de gemeentelijke subsidiesite.

Informatie groene daken

Handige weetjes en meer inhoudelijke informatie over groene daken staat op Haarlemmermeer Waterproof.

Duurzaamheid

Meer informatie over wat de gemeente, inwoners en ondernemers allemaal aan duurzame stappen zetten, staat op www.Haalermeeruit.nl