RPC blikt terug op het voorjaar!

Datum: 2016-08-24

Straattheater 

Zo heeft het RPC, in samenwerking met Burgernet, gemeenten en politie, meerdere keren een zakkenrollen event georganiseerd in de vorm van een straattheater, onder andere in Hoofddorp, Volendam en Zandvoort. Deze preventieacties vonden meestal tegelijkertijd met een ander evenement plaats, zoals bijvoorbeeld tijdens de Zomermarkt in Zandvoort en de Veiligheidsmarkt in Hoofddorp. 


Straattheater act zakkenrollen / High impact crime in Zandvoort.

Gedurende de dag hebben drie acteurs zich opvallend en verkleed door het straatbeeld bewogen. Door verschillende theateracts op te voeren of mensen aan te spreken probeerden zij het publiek ervan bewust te maken hoe gemakkelijk een crimineel zijn slag slaat. 

Burgernet is gedurende dit project ook aanwezig geweest en heeft burgers informatie verschaft en de mogelijkheid gegeven om zich aan te melden. 

Omgaan met een overval

Naast het straattheater hebben er het afgelopen half jaar ook meerdere overvaltrainingen plaatsgevonden in Noord-Holland, onder andere in Beverwijk en Purmerend.

In Beverwijk heeft het RPC samen met de gemeente maar liefst 6 overvaltrainingen georganiseerd. Dit kwam mede door de recente overvallen die in de gemeente hebben plaatsgevonden. De gemeente Beverwijk is hier samen met het RPC Noord-Holland op in gesprongen door zo veel mogelijk bedrijven deze opleiding aan te bieden. 


RPC acteur simuleert een overval. Achter de kassa staan deelnemers van de training.

Veilig werken in de horeca

Het RPC heeft samen met de gemeente Edam-Volendam en politie twee horecatrainingen in Volendam georganiseerd. Horecapersoneel heeft geleerd om om te gaan met agressie door middel van simulaties die uitgevoerd werden door een acteur en trainer. Kijk bij het tabblad trainingen (afgelopen trainingen) voor de resultaten van deze geslaagde trainingen in Volendam. 

Mystery guest in winkelgebied

Het RPC Noord-Holland heeft sinds kort het project Secret Scan opgenomen in haar programma. Een van de eerste gebieden waar de Secret Scan heeft plaatsgevonden was winkelcentrum Marsmanplein te Haarlem. De mystery shopper heeft circa 20 winkels bezocht waarbij hij een test heeft uitgevoerd. Een aantal dagen later heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden waarbij de mystery shopper zijn ervaringen heeft gedeeld met de winkeliers en hun personeel.


De buit.

Keurmerk Coffeeshops

De coffeeshops in Haarlem kunnen mede dankzij het RPC hun Keurmerk Coffeeshops voortzetten. Het RPC heeft onlangs twee trainingen verzorgd voor (nieuw) personeel dat nog geen veiligheidstrainingen had gevolgd. Deze veiligheidstrainingen, bestaande uit omgaan met een overval en – agressie en documentencontrole, zijn een verplicht onderdeel om het Keurmerk Coffeeshops te verkrijgen. In twee dagen zijn 35 nieuwe medewerkers opgeleid om verantwoord te kunnen handelen tijdens hun werkzaamheden in de coffeeshop. Het RPC is enthousiast dat zij hier een bijdrage aan levert.


Een cursist onderzoekt een paspoort op zogenaamde “echtheidskenmerken”.

En verder…

Bovenstaande activiteiten geven slechts een deel van de activiteiten weer die het RPC Noord-Holland afgelopen half jaar heeft georganiseerd. Daarnaast hebben wij nog cybercrime bijeenkomsten en andere preventietrainingen georganiseerd voor het bedrijfsleven.

In oktober 2016 zal de landelijke Week van de Veiligheid weer plaatsvinden. Bovenstaande activiteiten en trainingen zijn misschien ook voor uw gemeente van toepassing om rondom de Week van de Veiligheid te organiseren.